Travmatik Olaylar Sonrasında Ruhsal İlk Yardım Eğitimi

TRAVMATİK OLAYLAR SONRASINDA RUHSAL İLK YARDIM EĞİTİMİ

Travma, kişinin yaşamına ya da bedensel bütünlüğüne tehdit eden, şiddet ya da ölümle karşı karşıya kalmasına neden olan deneyimlerdir. Çeşitlerine baktığımız zaman; insan eliyle oluşturulan travmalar (işkence, savaş, tecavüz, mültecilik aile içi şiddet, istismar, kaza yangınlar), doğal afetler (deprem, sel, kasırga vb.) ve diğer (beklenmedik birinin ani-beklenmeyen ölümü, ölümcül hastalık, tanıklıklar) olarak tanımlanabilir.

Dünyada afetler son 40 yılda 3 kat artmış, son 20 yılda 3 milyon kişinin ölümüne ve 800 milyon kişinin etkilenmesine yol açmıştır. Ülkemiz doğal afetler konusunda şansız bir konumdadır. İnsan eliyle oluşturulan travmalar konusunda da maalesef yüksek olarak tanımlayabileceğimiz oranlar mevcuttur. Travmatik bir olayla karşılaşınca insanın ruhsal yapısında oluşan kriz ve stres tepkileri konusunda, toplumsal olarak bilgi düzeyinin artırılmasının önemli olduğu düşünülmüştür. Çünkü acil bir durumda bedene yönelik acil ilk yardım nasıl önemli ise bu durumlardaki ruhsal ilk yardım da o kadar önem arz etmektedir.  Ruhsal İlk Yardım, acı çeken ya da desteğe ve yardıma ihtiyaç duyan kişiye sunulan insani ve destekleyici müdahale olarak tanımlanmaktadır. Ruhsal ilk yardım, kişilerde meydana gelebilecek olumsuz ruhsal etkilenmelerin ve kendine/çevreye zarar verebilmeye varabilecek psikiyatrik bozuklukların önüne geçebilecektir.

Kızılay bünyesinde yaklaşık yüz katılımcıya verilen bu eğitim ileride tüm vatandaşlara yönelik verilmesi planmakla birlikte başlangıç aşamasında;

  • Sağlık (doktor, hemşire, sağlık memuru vb.)
  • Ruh sağlığı çalışanı (klinik psikolog, psikolog, psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı, sosyal hizmet uzmanı, vb.)
  • Çocuk gelişimi uzmanı
  • Ve bu alanlarda eğitim alan herkes katılabilecektir.

Eğitimin İçeriği

  • Travma nedir?
  • Travma sonrası oluşan normal ve normal dışı ruhsal tepkiler nelerdir?
  • Travma sonrası oluşan ruhsal bozukluklar nelerdir?
  • Ruhsal ilk yardım nedir?
  • Psikoeğitim nedir?
  • Travmatik olaylara müdahale ederken neleri yapmalı, neleri yapmamalıyız?
  • Kimler tedavi için yönlendirilmelidir?

Eğitimci: Prof. Dr. Mehmet Ak

Eğitim Ortamı: Online

Eğitim Süresi: 150 Dakika

Eğitim Ücreti: 150₺

Eğitim Tarihi: 02 Şubat Salı Saat: 19.00-21:30

Eğitime katılacak kişilere “UYGULAYICI SERTİFİKASI” verilecektir.

Eğitime katılmak istiyorsanız aşağıda verilen derneğimizin hesap bilgilerine eğitim ücretini (150₺) yatırdıktan sonra aşağıdaki başvuru formunu tıklayıp doldurarak kaydınızı yapabilirsiniz.

Başvuru Formu için Yazının Üzerine Tıklayınız

Bilgi Alma ve İletişim için 0551 046 62 82 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Banka Hesabı

Anadolu Psikoterapi Derneği

Vakıfbank

IBAN: TR77 0001 5001 5800 7308 4377 54

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir